Euroopalla on kiire toimia – Suomen Malmijalostus peräänkuuluttaa keskustelua raaka-aineista
Olemme mukana toteuttamassa Eurominesin tavoiteohjelmaa vuosille 2024–2029.
17. toukokuu 2024
Eurooppa on tullut risteyskohtaan, jossa ratkaistaan, saavuttaako se tavoitteet, jotka se on määritellyt kriittisiä raaka-aineita koskevassa asetuksessaan.
Suomen Malmijalostus on jäsenenä eurooppalaisessa kaivosalan yhteistyöjärjestössä Eurominesissa, joka katsoo, että EU:lla on edessään kaksi vaihtoehtoista polkua kaivostoiminnan suhteen.
Ensimmäinen mahdollisista poluista on riippuvuus muista. Tämä tarkoittaisi luopumista eurooppalaisesta kaivostoiminnasta, mikä kasvattaisi tuontia, vähentäisi kaivostoiminnan ESG-vaatimustenmukaisuutta sekä heikentäisi Euroopan strategista autonomiaa.
Vaihtoehtoinen polku on varmistaa noin 20–30 uutta strategista kaivosprojektia Euroopassa vuoteen 2030 mennessä. Tällä tavalla voidaan rakentaa vastuullinen ja menestyvä eurooppalainen kaivostoimiala, joka vahvistaa strategista autonomiaa ja kaivostoiminnan ESG-vastuullisuutta eurooppalaisen arvomaailman mukaisesti.
”Suomi ja Eurooppa on maailman kärkeä vastuullisessa kaivostoiminnassa sekä modernin kaivosteknologian kehittämisessä. Materiaalitarpeiden ja maailmantilanteen muuttuessa on tärkeää varmistaa, että luotettavaa tuotantoa löytyy läheltä. Raaka-aineet ovat Euroopalle ratkaiseva kysymys, ja Suomen Malmijalostus toivoo, että aihepiiri nousee esiin myös europarlamenttivaalien yhteydessä käytävässä keskustelussa Suomessa”, sanoo Suomen Malmijalostuksen toimitusjohtaja Matti Hietanen.
Äskettäin julkaistussa Euromines Manifesto 2024–2029 -ohjelmassa yhteistyöjärjestö ehdottaa kolmea tapaa vahvistaa Euroopan raaka-ainetuotantoa:
- Hyväksyntä: Tietotaidon ja toiminnan mahdollistaminen ja ylläpitäminen EU-alueella.
- Kasvu ja investoinnit: Kilpailukyvyn varmistaminen.
- Vastuullisuus: Toiminnan laadun tunnustaminen.
Jotta kriittisiä raaka-aineita koskevan asetuksen tavoitteet voidaan saavuttaa, Euromines on asettanut unionille kuusi politiikkasuositusta, joiden avulla edettäisiin askel askeleelta kohti EU:n tavoittelemaa muutosta. Ohjelmaan kuuluu muun muassa seuraavat politiikkasuositukset:
- Varmistetaan kilpailukykyinen toimintaympäristö. Eurooppalaiset ja maanosan ulkopuoliset toimijat tarvitsevat tehokkaan toimintaympäristön, jossa sääntely on ennakoitavaa ja jossa on esimerkiksi tarjolla edullista fossiilivapaata sähköä. On arvioitava, synnyttääkö lisääntyvä sääntely parempia teknologioita vai vähentääkö se kilpailukykyä ja siirtää toimintaa EU:n ulkopuolelle.
- Turvataan mahdollisuudet saada rahoitusta. Ilmastosiirtymä vaatii 350 miljardin euron vuosittaiset investoinnit vuoteen 2030 asti. Julkisia ja yksityisiä sijoituksia täytyy nopeuttaa. Investointien tuotoista on saatava takeet, jotta varmistetaan, etteivät investoinnit valu tulevaisuudessa hukkaan. Yhdysvallat on näyttänyt esimerkkiä ennakoitavasta valtion rahoitusmekanismista, ja tätä esimerkkiä EU:n on syytä seurata.
- Vahvistetaan EU:n teollisuuspolitiikkaa ja toteutetaan EU-tasoinen toimialasuunnitelma, jossa mahdollistetaan vähähiilisen ja digitalisoituvan teollisuuden syntyminen Eurooppaan. Hyvin toteutetulla teollisuuspolitiikalla varmistetaan teollisuuteen kohdistuvan sääntelyn ennakoitavuus ja johdonmukaisuus sekä kohdistetaan voimat olemassa olevan lainsäädännön toimeenpanoon ennen kuin kehitetään lisää uusia säännöksiä.
”Eurominesin ohjelma tuo selkeästi esiin, mitä unionin on tehtävä, jotta alaan kohdistuvat EU-tavoitteet saadaan täytettyä. Allekirjoitamme ohjelman tavoitteet ja pidämme kysymyksiä tärkeinä myös Suomen Malmijalostuksen näkökulmasta”, yhtiön innovaatioista ja kehityksestä vastaava johtaja Sini Eskonniemi toteaa.
Tutustu Euromines Manifesto 2024-2029 -ohjelmaan
Lisätietoa
johtaja, innovaatiot ja teknologiakehitys, Sini Eskonniemi, Suomen Malmijalostus Oy
etunimi.sukunimi(at)mineralsgroup.fi, p. 040 753 5509
Suomen Malmijalostus Oy:n perustehtävänä on maksimoida suomalaisten mineraalien arvo vastuullisesti. Huolehdimme valtion kaivosomistuksista ja tähtäämme kotimaisen litiumioniakkujen arvoketjun kehittämiseen. Työmme kautta olemme osaltamme viemässä Eurooppaa kohti sähköistä liikkumista ja kestävämpää tulevaisuutta. www.mineralsgroup.fi