Skip to main content

Hankeyhtiömme jätti kennotehtaan YVA-selostuksen yhteysviranomaiselle

YVA-selostuksessa on arvioitu akkukennotehtaan perustamisen ympäristövaikutuksia Kotkassa.

Julkaistu

01. lokakuu 2024

Suomen Malmijalostuksen hankeyhtiö Finnish Battery Chemicals Oy on jättänyt akkukennotehdasta käsittelevän ympäristövaikutusten arviointiselostuksen (YVA-selostus) Kaakkois-Suomen ELY-keskukselle, joka toimii hankkeen yhteysviranomaisena. Kennotehdasta kaavaillaan Kotkan Keltakallion teollisuusalueella sijaitsevalle noin 140 hehtaarin alueelle. Kennotehtaan viereiselle tontille on jo suunniteltu katodiaktiivimateriaalitehdas.

Kennotehdas olisi luontevaa jatkoa Suomen Malmijalostuksen akkuarvoketjun hankkeille. Kennotehtaalla katodi- ja anodimateriaalista sekä elektrolyytistä ja separaattorista valmistetaan akkukennoja.

YVA-selostuksessa tarkastellaan yhtä toteutusvaihtoa

YVA-selostuksessa arvioidaan toteutusvaihtoehtoa, jonka tuotantokapasiteetti on 60 GWh vuodessa. Lisäksi tarkastellaan 0-vaihtoehtoa, jossa hanketta ei toteuteta. Suunniteltu tuotanto vastaisi jopa yli miljoonan täyssähköauton tarpeeseen vuodessa.

YVA-selostuksessa on tarkasteltu kennotehtaan ympäristövaikutuksia ja hankkeen toteutettavuutta ympäristövaikutusten näkökulmasta. Selostus sisältää mm. tiedot hankkeesta ja YVA-menettelyn toteuttamisesta, kuvauksen ympäristön nykytilasta ja hankkeen todennäköisesti merkittävistä ympäristövaikutuksista, niiden lieventämisestä, seurannasta ja vaihtoehtojen vertailuista.

YVA-selostuksen yleisötilaisuus 30.10.2024

YVA-selostuksen yleisötilaisuus järjestetään keskiviikkona 30.10.2024 klo 18–20 Kotkassa Datariinan tiloissa (Optio-Sali, 1. krs), os. Heikinkatu 7, 48100 Kotka. Kahvitarjoilu alkaen klo 17.30.

Tilaisuuteen voi osallistua myös verkon välityksellä.

Tilaisuudessa esitellään hanketta ja YVA-selostusta. Yleisöllä on mahdollisuus esittää näkemyksiään ympäristövaikutusten arviointityöstä, saada tietoa sekä keskustella Finnish Battery Chemicalsin edustajien, yhteysviranomaisen sekä YVA-selostuksen laatineiden asiantuntijoiden kanssa.

ELY-keskus kokoaa YVA-selostusta koskevat kirjalliset mielipiteet ja pyytää tarvittavat lausunnot. Kuulemisen päättymisen jälkeen se antaa selostuksesta perustellun päätelmän Finnish Battery Chemicalsille. Kaakkois-Suomen ELY-keskus julkaisee YVA-selostuksen hankkeen infosivulla osoitteessa www.ymparisto.fi/osallistu-ja-vaikuta tutustuttuaan siihen.

Mallinnuskuvia Kotkan kennotehtaasta:

Ilmakuva
Katukuva

Lisätietoa medialle:

Toimitusjohtaja Matti Hietanen, Suomen Malmijalostus Oy
etunimi.sukunimi(at)mineralsgroup.fi, p. 040 823 8806

Suomen Malmijalostus Oy:n perustehtävänä on maksimoida suomalaisten mineraalien arvo vastuullisesti. Huolehdimme valtion kaivosomistuksista ja tähtäämme kotimaisen litiumioniakkujen arvoketjun kehittämiseen. Työmme kautta olemme osaltamme viemässä Eurooppaa kohti sähköistä liikkumista ja kestävämpää tulevaisuutta. www.mineralsgroup.fi