Skip to main content

Keliberin litiumhankkeelle 500 miljoonan euron lainarahoitus

Vihreä laina varmistaa vaadittavan rahoituksen Keliberin laitosten rakentamiseen ja kehittämiseen Kaustisella, Kruunupyyssä ja Kokkolassa.

Julkaistu

22. elokuu 2024

Keliber-litiumhankkeen pääomistaja Sibanye-Stillwater on tiedottanut tänään 500 miljoonan euron vihreästä lainarahoitusjärjestelystä, joka mahdollistaa Keliber-hankkeen rakennusvaiheen loppuun saattamisen sekä akkulaatuisen litiumhydroksidin tuotannon aloittamisen.

500 miljoonan euron vihreä laina on rahoitusjärjestely, joka koostuu pankkirahoitteisesta 250 miljoonan euron osuudesta, jonka takaa vientitakuulaitoksena toimiva Finnvera, sekä Euroopan investointipankin järjestämästä 150 miljoonan euron osuudesta ja kaupallisten pankkien järjestämästä 100 miljoonan euron osuudesta.

Kyseessä on ensimmäinen Euroopan investointipankin tukema kriittisten raaka-aineiden louhinnan hanke EU:n alueella. Kyseessä on tärkeä askel kohti EU:n strategista autonomiaa ja litiumomavaraisuutta. Litium on puhtaan siirtymän kannalta kriittinen raaka-aine.

”Suomen Malmijalostukselle Keliber on kärkihanke, jota olemme edistäneet ankkuriomistajana vuodesta 2018 lähtien sekä myöhemmin yhteistyössä kumppanimme Sibanye-Stillwaterin kanssa. Rakentamisen käynnistymisen myötä hankkeessa on jo otettu määrätietoisia askelia. Tänä päivänä Keliber on olennainen osa suomalaista akkuarvoketjua ja samalla ensimmäinen Eurooppaan sijoittuva integroitu litiumhanke. Nyt valmisteltu rahoitusjärjestely mahdollistaa hankkeen rakentamisvaiheen loppuun viemisen ja akkulaatuisen litiumhydroksidin tuotannon aloittamisen”, Suomen Malmijalostuksen toimitusjohtaja Matti Hietanen sanoo.

”500 miljoonan euron rahoituspaketti on tärkeä merkkipaalu Keliberin litiumhankkeelle. Paketti tarjoaa tehokkaan rahoituksen hankekehityksen loppuun saattamiseksi. Keliberin pyrkimyksenä on tulla Euroopan ensimmäiseksi integroiduksi akkulaatuisen litiumin tuottajaksi. Olemme ilahtuneita vahvasta tuesta, jota olemme saaneet lukuisilta rahoittajilta, kuten Finnveralta ja Euroopan investointipankilta”, Sibanye-Stillwaterin Euroopan aluejohtaja Mika Seitovirta toteaa.

Nyt varmistunut rahoitusjärjestely täydentää Keliberin aiempaa rahoitusjärjestelyä litiumjalostamon, rikastamon ja kaivosalueiden rakentamiseksi ja kehittämiseksi Kokkolassa, Kaustisella ja Kruunupyyssä.

Lisätietoa medialle:

Toimitusjohtaja Matti Hietanen, Suomen Malmijalostus Oy
etunimi.sukunimi(at)mineralsgroup.fi, p. 040 823 8806

Viestintäjohtaja Katri Kauppila, Suomen Malmijalostus Oy
etunimi.sukunimi(at)mineralsgroup.fi, p. 040 569 9200
 

Suomen Malmijalostus Oy

Suomen Malmijalostus Oy:n perustehtävänä on maksimoida suomalaisten mineraalien arvo vastuullisesti. Huolehdimme valtion kaivosomistuksista ja tähtäämme kotimaisen litiumioniakkujen arvoketjun kehittämiseen. Työmme kautta olemme osaltamme viemässä Eurooppaa kohti sähköistä liikkumista ja kestävämpää tulevaisuutta. www.mineralsgroup.fi

Sibanye-Stillwater

Sibanye-Stillwater on monikansallinen kaivos- ja metallinjalostuskonserni, jolla on toimintoja, hankkeita ja sijoituksia viidellä mantereella. Se on yksi johtavista toimijoista PGM-autokatalysaattoreiden kierrätyksessä, ja se on investoinut kaivosjätteiden käsittelyä kehittäviin toimintoihin.

Sibanye-Stillwater on yksi maailman suurimmista platinan, palladiumin ja rhodiumin alkutuottajista, ja se kuuluu merkittävien kullantuottajien joukkoon. Se tuottaa ja jalostaa myös iridiumia ja ruteniumia, nikkeliä, kromia, kuparia ja kobolttia. Sibanye-Stillwater on viime aikoina alkanut laajentaa toimintaansa akkumetallien louhintaan ja jalostukseen sekä lisätä ja monipuolistaa toimintojaan kiertotaloudessa ja kaivosjätteiden käsittelyssä maailmanlaajuisesti. www.sibanyestillwater.com

Keliber

Keliber on pitkälle edistynyt litiumhanke Keski-Pohjanmaalla. Tavoitteena on aloittaa akkulaatuisen litiumhydroksidin tuotanto omasta malmista ensimmäisenä Euroopassa. Keliber on kansainvälisen kaivos- ja metallinjalostusyhtiön Sibanye-Stillwaterin tytäryhtiö, ja sen toiseksi suurin omistaja on kotimaista litiumioniakkujen arvoketjua kehittävä Suomen Malmijalostus Oy.