Skip to main content

Vaasan anodimateriaalitehdasta koskeva YVA-selostus on jätetty

Yhteysviranomaiselle jätetyssä YVA-selostuksessa on arvioitu anodimateriaalitehtaan perustamisen ympäristövaikutuksia Vaasassa.

Julkaistu

08. elokuu 2024

Epsilon Advanced Materials Oy ja Suomen Malmijalostuksen hankeyhtiö Finnish Battery Chemicals Oy ovat jättäneet anodimateriaalitehdasta käsittelevän YVA-selostuksen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselle, joka toimii hankkeen yhteysviranomaisena. Tehdasta kaavaillaan Vaasaan GigaVaasan teollisuusalueelle.

YVA-selostuksessa on tarkasteltu anodimateriaalitehtaan tuotannon ympäristövaikutuksia ja hankkeen toteutettavuutta ympäristövaikutusten näkökulmasta. YVA-selostus sisältää muun muassa tiedot hankkeesta ja ympäristövaikutusten arviointimenettelyn toteuttamisesta, kuvauksen ympäristön nykytilasta ja hankkeen ympäristövaikutuksista, niiden lieventämisestä, seurannasta ja vaihtoehtojen vertailuista.

Keskeisimpiä laitoksen toiminnasta aiheutuvia ympäristövaikutuksia ovat mm. melu ja pöly sekä muut ilmapäästöt, liikennevaikutukset, energian kulutuksen ilmastovaikutukset sekä jätteiden ja sivutuotteiden hallinta. Vaikutusten merkittävyyttä on arvioitu niiden suuruuden ja kohteen herkkyyden perusteella.

YVA-selostuksessa tarkastellaan kahta toteutusvaihtoehtoa

YVA-selostuksessa on esitetty seuraavat vaihtoehdot:

  • VE0: Hanketta ei toteuteta
  • VE1a: Toteutetaan 10 000 tonnin vuosituotannon anodimateriaalilaitos
  • VE1b: Toteutetaan 50 000 tonnin vuosituotannon anodimateriaalilaitos

10 000 tonnin vuosikapasiteetti vastaa noin 10 GWh:n akkutuotantoa ja kattaa noin 200 000 täyssähköauton tarpeen vuositasolla. 50 000 tonnin vuosikapasiteetti vastaa 50 GWh:n akkutuotantoa ja kattaa noin 1 miljoonan sähköauton tarpeen vuositasolla.

Anodimateriaalin lisäksi sivutuotteina syntyy mm. luonnongrafiitti- ja koksihienoainesta sekä pikiöljyä.

YVA-ohjelmavaiheen jälkeen hankkeen teknistä kuvausta on tarkennettu. Suunnittelun edistymisen myötä sekä arvioinnin aikana saatujen lisätietojen perusteella prosesseihin on tehty joitakin muutoksia.

Käsittely etenee loppuvuoden aikana

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus kokoaa YVA-selostusta koskevat kirjalliset mielipiteet ja pyytää tarvittavat lausunnot. Kuulemisen päättymisen jälkeen ELY-keskus antaa selostuksesta perustellun päätelmän Epsilon Advanced Materialsille ja Finnish Battery Chemicalsille.

YVA-selostus on nähtävillä ELY-keskuksen sivuilla osoitteessa www.ymparisto.fi.

Avoin yleisötilaisuus järjestetään elokuussa

YVA-selostuksen tiedotus- ja keskustelutilaisuus järjestetään tiistaina 27.8.2024 klo 18–20 Vaasassa osoitteessa Futura I, Yrittäjänkatu 17, 65380 Vaasa, neuvotteluhuone Prima, 1. krs. Tilaisuuteen voi osallistua myös verkon välityksellä.

Tilaisuudessa esitellään hanketta ja YVA-selostusta. Yleisöllä on mahdollisuus esittää näkemyksiään ympäristövaikutusten arviointityöstä, saada tietoa sekä keskustella Epsilon Advanced Materialsin ja Finnish Battery Chemicalsin edustajien, yhteysviranomaisen sekä YVA-selostuksen laatineiden asiantuntijoiden kanssa.


Avaintermit:

Anodi – Litiumioniakun elektrodi, joka toimii katodin vastinparina. Se määrittää pitkälti akun latausnopeuden ja lataussyklien määrän.

Lisätietoa:

Akkuarvoketjun johtaja Timo Strengell, Suomen Malmijalostus Oy
etunimi.sukunimi(at)mineralsgroup.fi, p. 040 738 4860

Johtaja, innovaatiot ja teknologiakehitys, Sini Eskonniemi, Suomen Malmijalostus Oy
etunimi.sukunimi(at)mineralsgroup.fi, p. 040 753 5509


YVA-menettely Vaasan anodimateriaalitehtaasta käynnistyy (5.4.2023)
Suomen Malmijalostus ja Epsilon aloittavat anodihanketta koskevan yhteistyön (28.10.2022)



Suomen Malmijalostus Oy:n perustehtävänä on maksimoida suomalaisten mineraalien arvo vastuullisesti. Huolehdimme valtion kaivosomistuksista ja tähtäämme kotimaisen litiumioniakkujen arvoketjun kehittämiseen. Työmme kautta olemme osaltamme viemässä Eurooppaa kohti sähköistä liikkumista ja kestävämpää tulevaisuutta. www.mineralsgroup.fi